Zo behandel je vuurwerkletsel

Zo behandel je vuurwerkletsel

Wat zijn jouw plannen op deze laatste avond van het jaar? Gezellig met familie en vrienden wachten tot het twaalf uur is, om vervolgens te genieten van het vuurwerk dat door anderen de lucht in geschoten wordt? Of ben jij één van die anderen en heb je jouw voorraad vuurwerk al klaar liggen?

Of je nu toeschouwer bent of graag zelf vuurwerk afsteekt; let op je eigen veiligheid! Want het is algemeen bekend dat vuurwerk helaas ook gevaarlijk kan zijn. Weet jij hoe je iemand met vuurwerkletsel het beste kunt helpen? Lees hieronder de belangrijkste tips voor je eigen veiligheid en eerste hulp aan vuurwerkslachtoffers.

  1. Draag een vuurwerkbril

Ik weet het. Waarschijnlijk vind je jezelf knapper zonder die twee glazen met pootjes op je neus. Maar laat je verstand het nu voor één keer winnen van je ijdelheid. De meeste verwondingen door vuurwerk bevinden zich op de vingers, handen en ogen. Draag daarom ter bescherming van je ogen een vuurwerkbril. Ook als je zelf geen vuurwerk afsteekt, maar alleen toekijkt. De helft van de vuurwerkslachtoffers is namelijk omstander.

  1. Kruit moet eruit

Weinig mensen weten wat ze moeten doen bij oogletsel door vuurwerk. Terwijl een snelle, juiste handelswijze ergere schade aan het oog kan voorkomen. Belangrijk is wel goed te kijken of het oog nog in tact is. Is dit het geval en zit er alleen buskruit in, dan is spoelen het eerste wat gebeuren moet. Buskruit is als gootsteenontstopper: het bijt zich door het oog heen. Dus kruit moet eruit en hoe eerder, hoe beter. Doe dat als volgt.

Laat het slachtoffer het hoofd schuin achterover houden. Spoel met een dun straaltje water het kruit uit het oog. Spoel vanaf de neus naar de buitenkant van het oog, zodat er geen kruit of vuil water in het andere oog komt. Laat het slachtoffer het oog in alle richtingen draaien tijdens het spoelen. Doe dit minstens 15 minuten. Neem na het spoelen contact op met de huisartsenpost.

Is het oog zichtbaar kapot, is de pupil niet meer rond en/of zit er bloed of een voorwerp in het oog, bel direct 112 en volg de instructies van de meldkamer op. Wrijf niet in het oog en oefen er geen druk op uit.

  1. EHBO bij verlies van vingers/hand

Is het vuurwerk in de hand ontploft, dan kan door de kracht één of meerdere vingers of zelfs een complete hand afgerukt worden. Pezen, spieren en zenuwen liggen oppervlakkig onder de huid van de hand. Daardoor zijn verwondingen aan de hand vaak ernstig. Bel bij ernstige verwondingen 112. Probeer het heftige bloeden te stoppen door druk op de wond te geven. Dit kan met steriele gazen of een schone doek. Leg een wonddrukverband aan als je over de juiste middelen beschikt.

Is er een lichaamsdeel afgerukt, doe deze dan in een schone, droge plastic zak. Leg deze zak vervolgens in een emmer of andere plastic zak met daarin smeltend ijs, of een combinatie van water en ijs. Neem dit mee naar het ziekenhuis. Wellicht kan dit lichaamsdeel weer aangezet worden.

  1. Eerst water, de rest komt later

‘Eerst water, de rest komt later’ is de slogan als het gaat om brandwonden. Of het nu gaat om eerstegraads, tweedegraads of derdegraads brandwonden, koelen is het eerste wat gebeuren moet. Bel bij grote tweede- en derdegraads brandwonden ook direct 112.

Verwijder eventuele sieraden van het lichaamsdeel met de brandwond(en). Koel de wond gedurende 10 tot 20 minuten met lauw water. Kies een temperatuur die het slachtoffer fijn vindt, maar wel tussen de 15 en 30 graden Celsius. Laat het kraanwater niet op de wond stromen, maar er net boven. Trek kleding dat aan de wond kleeft niet los, maar houd het wel nat. Laat blaren heel.

Ben je in het bezit van een EHBO-koffer? Dek dan na het koelen de tweede- en/of derdegraads brandwonden losjes af met gemetalliseerd (niet verklevend, ventilerend en absorberend) verband. Gebruik een schone theedoek/zakdoek of plastic huishoudfolie als je de juiste middelen niet in huis hebt.

Hopelijk heb je de bovenstaande tips vanavond niet nodig (behalve die van de vuurwerkbril!) en kun je rustig genieten van de jaarwisseling, met of zonder het afsteken van vuurwerk. Namens de EHBO-vereniging Garderen wens ik je een goede jaarwisseling toe en het allerbeste voor 2019!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *