Wat te doen bij een wespensteek?

Wat te doen bij een wespensteek?

Je kent het wel. Zit je lekker in het zonnetje te genieten van een ijsje, zoemt er opeens zo’n vervelende wesp om je heen. Die is net zo dol op zoetigheid als jij en zou graag een hapje mee-eten. Terwijl je de wesp van jou en je ijsje af probeert te slaan, gebeurt er waar je bang voor was: je wordt gestoken! Wat nu?

Wat is een wespensteek?

Vooral in de zomermaanden komt een wespensteek veel voor. Wanneer een wesp met zijn angel in de huid prikt en daarmee wespengif achterlaat, is er sprake van een wespensteek. Soms steekt een wesp meerdere keren achter elkaar. Op de plek van de steek is vaak een klein gaatje zichtbaar en er treden verschijnselen op als roodheid, jeuk, gezwollenheid en een stekende of brandende pijn. Meestal is een wespensteek onschuldig. Een goede behandeling is wel belangrijk.

Eerste hulp bij een wespensteek

Soms blijft na de steek de angel van de wesp achter in de huid. Verwijder die met je nagel of met de botte kant van een mes. Verwijder eventuele ringen wanneer je gestoken bent in je vinger. Vervolgens koel je de zwelling met een natte doek of coldpack. Gebruik eventueel speciale zalf met menthol, aloë vera of calendula om de pijn of jeuk te verzachten. Bel de huisarts wanneer de zwelling toeneemt of aanhoudt. Neem ook contact op met de huisarts wanneer:

  • Een kind jonger dan drie jaar meerdere keren gestoken is,
  • De zwelling zich vlakbij een oog bevindt,
  • Een pijnlijke rode streep te zien is op de plaats van de steek. Dit kan op een ontsteking in een lymfevat duiden.

Treedt er een allergische reactie op na de wespensteek of ben je in de mond of keelholte gestoken, bel dan direct 112. Een allergische reactie herken je aan: shockverschijnselen, benauwdheid en/of een zwelling in het gebied rondom de nek en/of de hals.

Kun je een wespensteek voorkomen?

Wespen steken als ze zich bedreigd voelen of dringend voedsel nodig hebben in de vorm van bloed. Dit kan gebeuren wanneer je op een wespennest stapt of er te dicht bij in de buurt komt. Blijf daarom altijd uit de buurt van een wespennest. Ook het heftig om je heen slaan zodra een wesp bij jou in de buurt komt, zorgt er juist voor dat de wesp zich bedreigd voelt en steekt.

Een wespensteek is niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel je best doen om een wespensteek te voorkomen. Blijf rustig wanneer een wesp bij je in de buurt komt. Eet of drink je buiten? Dek het voedsel zo veel mogelijk af en controleer elke hap of slok. Houd kinderen tijdens het eten in de buitenlucht goed in de gaten. Wespen komen af op sterke geuren. Denk hieraan bij het gebruik van parfums, zalfjes en andere huidverzorgingsproducten.


3 Replies to “Wat te doen bij een wespensteek?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *